Malá rakytníková kuchařka

Malá rakytníková kuchařka

Určitě jste slyšeli o účincích rakytníkového oleje, o slunci prozářeném džemu či o rakytníkovém čaji. V plodech rakytníku nacházíme řadu užitečných látek, kromě vitamínů obsahují také například serotonin. Vyčarovat s nimi můžeme zdravé pokrmy i jedinečné mlsání jejichž základem bude rakytníková šťáva. Tento keř si navíc poměrně snadno můžete vypěstovat i své zahrádce. Jak na to, jsme popsali v článku Jak pěstovat rakytník na zahradě.

Rakytníková šťáva nejen pro osvěžení

Šťávu připravujeme okamžitě po té, co oddělíme plody od větviček. Čerstvá šťáva dodává maximum toho, co lze z plodů rakytníku získat. Můžete si ji připravit jak za studena, tak i za tepla. Navíc ji můžete kombinovat i s dalším ovocem, extrakty či bylinkami (máta). Nás nejvíce zaujalo spojení rakytníku a černého rybízu, recept uvádíme níže.

Čerstvá rakytníková šťáva za studena

Plody necháme vylisovat a šťávu nalijeme do láhví, které byly předem prolité vřelou vodou. Hrdlo zcela nenaplněných láhví doléváme rakytníkových olejem. Šťávu uchováváme v lednici. Před každým použitím protřepeme.

Šťávě lisované za studena můžete prodloužit životnost pasterizací. Po vylisování ji zahřejeme na 70–80 °C a horkou rozléváme do předehřátých sklenic či láhví. Naplněné sklenice vložíme do vodní lázně a pasterizujeme při teplotě 80–85 °C (0,5 l nádoby po dobu 20 min, 1l nádoby po dobu 25 min.). Hotový produkt uchováváme při teplotě do 15 °C.

Tip: Pro přípravu džemů či zavařenin stačí šťávu zahřát na 40 °C, přepasírovat a scedit přes gázu.

Šťáva z rakytníku a černého rybízu

Černo-modré plody černého rybízu nadrtíme a smícháme s vodou v poměru 1 sklenice (250 ml) na 1 kg a zahříváme na 70 °C po dobu 20 min. Následně je vylisujeme a smícháme s čerstvou rakytníkovou šťávou a cukerným sirupem. Ten si vyrobíme tak, že krátce (cca 5 min) svaříme vodu s cukrem v poměru 3:1 (cca 500 ml vody a 150 g cukru), scedíme a necháme vychladnout.

Výslednou vitamínovou bombu namícháme následně: 350 ml rybízová šťáva + 150 ml rakytníkové šťávy a 500 ml cukerného sirupu . Směs zahřejeme na 85 °C a rozléváme do lahví.

Drinky s rakytníkovou šťávou

Pár jednoduchých osvěžujících drinků nejen pro letní dny. V hlavní roli šťáva z rakytníku.

  1. 8 dl jablečného moštu, 1 dl rakytníkové šťávy, 3 lžíce medu promícháme v mixeru. Podáváme s kostkami ledu.
  2. 60 g meruňkové šťávy s dření, 40 g rakytníkové šťávy, 50 g cukerného sirupu, 1dl sodovky smícháme dohromady. Přidáme kostky ledu.
  3. 3 mrkve nastrouhané na jemno odšťavíme přes gázu, přidáme 1 sklenici šlehačky a 2 lžíce rakytníkové šťávy. Podáváme vychlazené.
  4. Našleháme si kefír. Odděleně rozmixujeme rakytníkovou šťávu s medem. Následně smícháme vše dohromady a vychladíme.

Rakytníkový džem

Šťávu z plodů smícháme s cukrem v poměru 1:1 a následně prohříváme na 80 °C dokud se cukr nerozpustí. Rozléváme do sklenic a pasterizujeme 10 minut. Potom sklenice důkladně uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru.

Pomazánky

Rakytníkové pomazánky rozzáří každé pohoštění. A možná si je zamilují i vaše děti.

Tvarohovo rakytníková pomazánka s mrkví

100 g měkkého tvarohu, 100 g tvrdého sýra na jemno nastrouhaného, 1 strouhaná mrkev, 3 lžíce rakytníkové šťávy, trochu rozinek, vanilkový cukr. Vše dokonale ušleháme.

Rakytníková pomazánka s dýní

Rakytníková pomazánka s dýní

100 měkkého tvarohu, 3 lžíce rakytníkového džemu (s dužinou), 3 lžíce strouhané dýně, nasekaná koprová nebo petrželová nať 4 utřené stroužky česneku. Vše důkladně promícháme.

Vepřové plecko s rakytníkovým pyré

0,6 kg vepřového plecka, 60 g propasírovaných rakytníkových plodů, 2 menší cibule, 2 lžíce rostlinného oleje. Maso nakrájíme na malé kousky, osolíme, opepříme a necháme zatáhnout na rozpáleném tuku. Po té vše zalijeme vodou a hodinu dusíme. Nakonec přilijeme propasírované plody a dusíme do měkka.

Rakytníková omáčka s rajčaty a červenou paprikou

5 paprik a 5 rajčat zpracujeme na jemno (ve strojku na maso), přidáme do horké vody a necháme vařit 5-7 minut, po té zakryjeme a necháme odležet na 25 minut. Do vychladlé směsi přidáme 1 dl rakytníkové dřeně (nadrcené plody), 2 lžíce rostlinného tuku, sůl a vše promícháme. Omáčka se hodí k masovým i jiným pokrmům.

Čaj plný vitamínů

Čaj z rakytníku

Čaj z plodů rakytníku je plný vitamínů.

Klasický rakytníkový čaj z obrázku výše je celkem známý, ale méně lidí už ví, že i v listech rakytníku se skrývá vysoký obsah vitamínu C a dalších zdravý prospěšných složek, a že i z nich lze udělat čaj.

Čaj pro posílení imunity z listů rakytníku si můžete připravit následovně:
Připravíme si sušené listy rakytníku, černého rybízu a brusinky (poměr 1:1:1). Do 2dl vřelé vody dámě 1 lžičku směsi listů a necháme 10 minut louhovat.

A dvě zlaté tečky na závěr

Nezvyklý tvarohový dezert s rakytníkem a osvěžující zmrzlina.

Rakytníkový cheesecake

Rakytníkový dort

Rakytníkový cheesecake

Na sušenkový základ budeme potřebovat: 150g bebe sušenek a 60g másla. Sušenky rozdrtíme v mikrotenovém sáčku, aby nebyl v kuchyni svinčík. Poté je v míse smícháme s rozpuštěným máslem a vzniklou hmotu rozprostřeme na dno dortové formy a lehce ji udusáme.

Na náplň budeme potřebovat: 2 vejce, špetka soli, 100g cukru krupice, 4 lžíce rakytníkové šťávy, 450g měkkého tvarohu, 250g zakysané smetany. V míse rozmícháme vejce, sůl, cukr a zakysanou smetanu (můžeme přidat i rakytníkovou šťávu). Nazávěr přidáme tvaroh a mícháme do hladka. Vzniklou řídkou hmotu nalejeme do formy na sušenkový základ.

Pečeme na 170 °C asi hodinu.

Necháme vychladnout, vytáhneme dost z formy a dáme ho vychladit do lednice. Studený dort ozdobíme plody rakytníku a přelijeme želatinou z želatinových plátků, do které přidame rakytníkový sirup. Opět dáme do lednice vychladnout.

Rakytníková zmrzlina

Nanuk z rakytníku

0,5 l slazené rakytníkové šťávy s 0,5 l vody zahřejeme, přidáme 10 g (předem namočené) želatiny, promícháme a zahřejeme ve vodní lázni. Po té rozmixujeme, rozlijeme do formiček na nanuky a uložíme do mrazničky.

Hotová rakytníková Šťáva

Rakytníková šťáva v lahvi

Pokud nemáte možnost dostat se k čerstvému rakytníku, můžete si 100% rakytníkovou šťávu koupit už hotovou. Za studena pečlivě lisovaná BIO RAW šťáva výhradně z plodů původní vysokohorské odrůdy tibetského rakytníku, ručně sbírané, bez konzervantů a zahušťovadel.

,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *