7 receptů inspirovaných jarními bylinkami

7 receptů inspirovaných jarními bylinkami


Konečně je tu jaro. Energie pomalu prostupuje ze země přes kořeny a stonky až do samotných květů. To nejlepší, co pro své tělo i duši unavenou po zimě můžeme udělat, je načerpat vitalitu z čerstvých bylinek. Nechte se probudit sílou kopřivy či jemností fialek. Vyzkoušejte bylinkové recepty na skvělé jídlo i po domácku vyráběnou bio kosmetiku.

Pro krásu

Fialková maska

Jednoduchá maska z květů fialek, zakysané smetany a vajíčka osvěžuje pleť a zbavuje zimního splínu.

Detail obličeje s jemnou pletí

1 hrst čerstvých fialek
1 vajíčko
100 ml zakysané smetany
staré bavlnění triko

Fialky i se stonky pomačkáme v dlani a smícháme se smetanou. Poté přidáme bílek, máme-li mastnou pleť. V opačném případě (suchá pleť) přidáme žloutek. Ti z nás, kteří mají
pleť neutrální si mohou vybrat. Před aplikací vzniklé směsi si vystřihneme masku s otvory na oči a nos z kusu textilu, např. ze starého bavlněného trika. Při nanášení pokrýváme celou
pleť, vyhneme se oblasti okolo očí. Následně zakryjeme obličej vystřiženou maskou a necháme působit alespoň 15 minut.

Šampon z hluchavky nejen na mastné vlasy

Šampon z hluchavky bílé je vhodný pro všechny typy vlasů. Při častém používání viditelně snižuje jejich tendenci k maštění. Vyrábět si jej můžete po celou sezónu, od jara do
podzimu. Pro voňavé a krásně čisté vlásky.

Kopřiva hluchavka

Na 1 dávku šamponu budeme potřebovat:
1 hrst hluchavky bílé, celá rostlina
25 g sušeného kořene mydlice
500 ml vody

Šampon si připravujeme čerstvý pro každé umytí. Mydlici lékařskou je potřeba připravit vždy 1 den před umytím. Kořeny Mydlice nadrtíme válečkem na nudle, přelijeme vařící vodou a
necháme odstát přes noc. Následující den kořeny ve vodě přivedeme k varu, přidáme hluchavky a pozvolna necháme vařit 20 minut. Po vychladnutí tekutinu přecedíme a použijeme k umytí vlasů.

Pro domácnost

Pelyňkový odpuzovač molů

Pelyněk svou silně aromatickou vůní dokáže vypudit moly ze skříně. Sbírat jej a sušit můžete od konce jara až do léta.

Sušený pelyněk

Na 5 odpuzujících balíčku budeme potřebovat:
bílý papír
provaz
nůžky
pelyněk (15 – 20 stonků)

Zelené stonky dlouhé 20–25 cm svážeme do 5 svazků a necháme sušit zavěšené stonky dolů v sušárně či v jiné místnosti vhodné pro sušení. Přibližně po týdnu, kdy uschnou
svazky, pelyňky sundáme a vložíme mezi listy tenkého papíru a můžeme umístit do skříně.

Pro zdraví i chuť

Jarní bylinky mohou skvěle osvěžit i váš jídelníček. Zkuste třeba netradiční pesto z medvědího česneku či Jarní koláč plný bylinek.

Pesto z medvědího česneku s mandlemi

Skvělé svěží pesto vhodné na těstoviny či francouzskou bagetu.

Medvědí česnek

Budeme potřebovat:
10 listů medvědího česneku
4 lžíce olivového oleje lisovaného za studena
2 lžíce strouhaného parmazánu
2 lžíce loupaných mandlí
špetka mořské soli

Mandle, nemáte-li oloupané, stačí zalít vařící vodou, chvíli počkat a následně zbavit slupky. V hmoždíři či v mixéru zpracujeme listy medvědího česneku spolu s mandlemi a olivovým
olejem. Připravujeme-li pesto v hmoždíři, mandle předem ještě nahrubo nasekáme. Následně přidáme strouhaný parmazán, sůl a promícháme.

Bezový sirup

Černý bez zmírňuje bolesti, migrény, hořečnaté stavy a pomáhá nejen při astmatických potížích. Květy na sirup sbírejte ještě nerozevřené, mají totiž v sobě pyl, který skrývá většinu
účinných látek.

Černý bez

Na 1l sirupu budete potřebovat:
10 květenství černého bezu
1 l vody
1 kg cukru
30 g kyseliny citronové
šťáva a kůra z 1 citronu

Květenství zbavíme stonkové části a následně je omyjeme a uložíme do větší nádoby. Následně přidáme kyselinu citronovou a šťávu z citronu. Vše důkladně promícháme a
nechte odstát. V hrnci přivedeme k varu vodu spolu s cukrem. Po odstavení necháme vodu vychladit na 40 °C a nalijeme ji na květy. Nádobu poté zakryjeme a necháme stát při
pokojové teplotě 2 až 3 dny. Po té sirup scedíme a uchováváme v chladu. Osvěžující nápoj si vytvoříme snadno se sirupem, vodou a kapkou citronu. Zajímavá je též
kombinace bezového sirupu s perlivým vínem či ginem.

Šči neboli zelený Boršč

Nejjednodušší a nejchutnější způsob jak si připravit kopřivy. Recept pochází z knihy Epikur v carském Rusku od Marie Markevitchové.

Zelené kopřivy

Na 4 porce budete potřebovat:
1 plný cedník vrcholků mladých kopřiv
1 střední cibule
15 g másla
750 ml vývaru
sůl, pepř
2–3 polévkové lžíce smetany

Při sběru kopřiv na polévku použijeme gumové rukavice, ochrání nás před popálením a urychlí práci. Tlustší stonky po sběru opláchneme. Následně je vhodíme do hrnce s vařící
osolenou vodou a necháme10 minut vařit. (Pozn.: Po té, co kopřivy projdou varem, přestanou pálit.) Po té scedíme. Mezitím si nadrobno nakrájíme cibulku, kterou podusíme v
hrnci na rozpuštěném másle do změknutí. Pak přidáme vývar, kopřivy a 10 minut necháme vařit na mírném plameni. Na závěr rozmixujeme, osolíme, opepříme a před podáváním
vmícháme zakysanou smetanu.

Jarní koláč

Výtečný jarní koláč plný čerstvých bylinek podávaný za tepla ozvláštní nejen nedělní oběd.

Venkovská kuchyně

Náplň koláče:
1 hrnek mladých lístků hlohu
1 cedník listů špenátu
1 hrnek vršků mladých kopřiv
1 hrnek lístků pampelišky otrhaných z prostředního žebra
1 hrnek lístků šťovíku bez řapíku

Těstíčko:
150 ml mléka
50 g strouhaného čedaru
2 vejce
sůl a čerstvě mletý černý pepř
muškátový oříšek

Těsto:
200 g hladké mouky
sůl
100 g másla
4 až 5 polévkových lžic vody

Všechny listy bylinek si připravíme, omyjeme a necháme 5 minut povařit ve vroucí osolené vodě. Následně necháme okapat. V míse ušleháme mléko s vejci se sýrem, solí, pepřem a
muškátovým oříškem. Mezitím začneme připravovat těsto. Mouku a sůl prosejeme do mísy, přidáme změklé máslo.

Přidáme vodu a začneme tvořit měkké těsto do tvaru koule. Tu pak na pomoučněném vále zpracujeme rukama a necháme v sáčku na 30 minut vychladit. Poté těsto rozdělíme na dva díly a každý vyválíme.

Mísu na pečení (20 cm ⌀) vymažeme a vyložíme 1 plátem těsta. Nahrubo nakrájené listy bylinek si rozložíme na těsto a přelijeme připraveným těstíčkem z mléka, vejce a čedaru.
Trochu těstíčka (lžíci) si ponecháme odloženou. Okraje pozdního těsta navlhčíme a přikryjeme druhým plátem. Uprostřed plátu uděláme díru a povrch potřeme zbytkem těstíčka.
Pečeme uprostřed vyhřáté trouby na 190 °C 40 až 45 minut. Podáváme horké.

Recepty byly převzaty z knih: Bylinková kuchařka od Pamely Michael a Děláme si to doma sami 2 od Aleny Thomas.

Máte tip na povedený recept nebo domácí kosmetiku z bylinek? Podělte se ostatními v diskuzi pod článkem.

, , , , , , , ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *