Kozičky, smradinky, psí bez nebo kozí mor. To je jen část lidových názvů pro rostlinu vyznačující se nádhernými bílými květy, pronikavou vůní a výraznými léčivými účinky. Jedná se o černý bez (Sambucus nigra).
Černý bez patří mezi původní rostliny prakticky v celé evropě kromě nejsevernějších oblastí. Je rozšířen také v asii mezi Malou Asií a Kaspickým mořem.
U nás bez najdeme často tam, kde je půda bohatá na dusík. Hlavně v blízkosti lidských obydlí, kolem cest, na rumištích nebo skládkách. Co se týče volné přírody, projděte nejrůznější mýtiny, rokle, meze nebo kamenné stráně. Hledejte keř zhruba 7 metrů vysoký, na kterém v období května a června doslova září květenství v barvě slonové kosti, které vábí nejen svou krásou, ale i pronikavou vůní. Koncem srpna je pak vystřídají malé, černé a kulaté plody.
Jen málo zástupců rostlinné říše obsahuje tolik léčivých látek jako černý bez.
Neexistuje žádná jeho část, která by se nedala použít v medicíně – ať už jako domácí léčivo, tak jako přísada do klasických alopatických léků. Magické účinky oceňovaly v minulosti hlavně nevěsty. Podle tradice měl každý novomanželský pár dostat alespoň jednu rostlinku bezu, aby jim zaručila štěstí a plodnost. Inu – „před heřmánkem smekni, před bezem klekni“.
Květy se vyznačují vysokým obsahem flavonoidů, éterických olejů nebo tříslovin.
Odvar z květů má očistné účinky, rozpouští hleny a podporuje pocení. Snižuje horečku, má močopudné účinky a tiší kašel. Neslazený čaj uleví od zažívacích potíží, nadýmání, špatného trávení nebo problémů se žlučníkem.
Plody obsahují velký podíl vitamínů C a B, karotenu nebo organických kyselin.
Stejně léčivou sílu jako květy, mají i plody. Za syrového stavu mají projímavé účinky, které se při projití varem ztrácí. Šťáva vylisovaná z bobulí černého bezu se používá při léčbě migrény, nervových chorob a bolestí například při zánětu trojklanného nervu
Celá rostlina pak obsahuje fytoncidní látky – látky bojující proti bateriím a spórám mnohých hub.
Kůra černého bezu se používala zevně jako obklad při potížích s revmatismem nebo při výskytu křečí.
Lahodným osvěžením zvláště v horkých dnech pak může být limonáda z bezových květů, bezová šťáva a k večeři lehké občerstvení – smažené bezové květy – KOSMATICE.
Vyzkoušejte báječné recepty na bezinkové limonády a sirup:
BEZINKOVÁ LIMONÁDA č.1
5 větších nebo 7 menších větů
100 – 200 g cukru
1 citron
2 lžíce octa
3 l horké vody
Květy naskládáme do sklenice, přidáme na kolečka nakrájený citron. Do horké vody vmícháme cukr a ocet a touto vodou zalijeme květy ve sklenici. Uzavřeme potravinovou fólií a necháme 5 dnů odstát. Pak scedíme přes jemné plátýnko a cedníček.
BEZINKOVÁ LIMONÁDA č.2
5 bezinkových květů
5 l vody
0,5 kg cukru
1 citron
1 lžíce sušeného droždí
Svaříme vodu s cukrem. Květy vložíme spolu s plátky citronu a sušeným droždím do sklenice. Ještě teplou vodu s cukrem nalijeme do sklenice na květy. Necháme odstát 24 hodin při pokojové teplotě. Poté scedíme a dáme chladit.
BEZINKOVÁ LIMONÁDA č.3
35 ks bezových květů
7 l vody
1 kg cukru
Kyselina citrónová
Květy namočíme na 24 hodin do vody. Poté scedíme a přidáme cukr a dle chuti kyselinu citrónovou. Necháme uležet 4 – 5 dnů při pokojové teplotě. Vyzkoušíme chuť. Nápoj by měl nádherně fermentovat. Scedíme, dáme do sklenic a do chladu.
BEZINKOVÁ LIMONÁDA č.4
0,5 g cukru
5 l vody
10 a více květů
1 citrón
Cukr rozpustíme v 5 litrech teplé vody, květy vložíme i s citrónem do sklenice, zalijeme vodou. Po dvou dnech lze pít jako limonádu. Tato limonáda se nazývá šábeso.

Bezinkový sirup
BEZINKOVÝ SIRUP
25 květů černého bezu
1,5 litru vody
40g kyseliny citronové
1 citrón
1 kg cukru
Opláchnuté a okapané květy přelijeme vodou, přidáme na kolečka nakrájený citrón a krátce povaříme a přidáme kyselinu citronovou. Necháme 24 hodin louhovat. Poté šťávu scedíme, přidáme cukr a pomalu vaříme do zhoustnutí. Plníme do nahřátých skleniček. Uchováváme v tmavé a chladné místnosti.
Bezinkové limonády miluju určitě všechny vyzkouším.
Super
Diky za inspiraci
Já dělávám z bezových květů každoročně bezový med.
Recept na bezový med:
25 snítek bezovýcj květů v plném květu. Vybírejte čísté bez prachu a broučků, protože nejlepší je používat je nemyté.
Květy dáme do hrnce, přidáme 2 nakrájené citrony (pokud jsou v bio kvalitě můžou být i s kůrou) a zalejeme to litrem horké vody.
Zakryjeme pokličkou a necháme 24 hodin vylouhovat.
Přes plátýnko přecedíme do druhého hrnce, přidáme kilo cukru krystal a začneme vařit. Vařením se pozvolna vypaří voda a až má hmota v hrnci konzistenci medu odstavíme a horké lejeme do skleniček. Zašroubujeme a postavíme víčkem dolů.
Bezinkový med je dobré spotřebovat hned první zimu, což není problém, protože je opravdu výborný 🙂
Ať vám churná Marci
Dcera nadělala šťavu,moc dobrá
Omytím květů se zbavíte většin cenných látek. Jinak OK
K receptu č.3 bych podotkl, je již 3. den nádoba s limonádou kvete plísní…