Rozmarýn

Rozmarýn

Nádherná vůně horkého léta ve Středomoří, která nás vábí do snů o dovolené, moři a krásných chvilkách. Co je to za magickou vůni, která má tuhle moc? Už staří Římané oceňovali její čarovné schopnosti a dosud tvoří neodmyslitelnou součást koloritu středomořských zemí. To vše je Rozmarýn lékařský.

Jak pěstovat rozmarýn

Tento středomořský keř je sice domovinou v jižních krajích Evropy, ale celkem bez problémů ho lze pěstovat i na našich zahrádkách nebo v truhlících. Pokud nedostanete odnož rozmarýnu, lze si ho vypěstovat ze semínka. Semínka kupujte ve specializovaném semenářství. V supermarketech by nemusela být k dostání v dobré kvalitě. Postupujte stejně, jako u předpěstovávání čehokoliv jiného. Semena vysejete do kelímků od jogurtů, plastových obalů od muškátů nebo například obalů od vajec. Nejlepší doba výsevu je brzy na přelomu zimy a jara – únor, březen. Sluníčko sílí a za oknem bude příjemně teplo.

rozmarýn po odkvětuVzhledem k tomu, že se jedná o přímořskou rostlinu, zemina, do které zasijete semínka, by neměla být příliš těžká a mokrá. Doporučujeme vylehčit substrát například pískem. Semínka rozmarýnu mývají nízkou klíčivost. Lze je ale trochu popohnat. Semínka namočíte na pár hodin do vody. Klíčivost se tím nepatrně zvýší. Do jednoho kelímku můžete zasít několik semínek.
Ideální teplota pro vyklíčení sazeniček rozmarýnu je kolem 25°C. První zelené lístky se mohou objevit za 4 až 8 týdnů. Rozmarýn přesazujte v momentě, kdy jsou rostlinky alespoň 7,5 centimetrů vysoké, což je tak koncem června.
Pokud sázíte rozmarýn na zahrádku, vyberte mu slunné místo se sušší lehkou půdou. Nejlépe na jižní straně pozemku. Vydrží i lehký stín, ale musí být chráněn před větrem. Proto je ideálním společníkem do kuchyně, kde v truhlíku za oknem bude mít dostatek tepla, vláhy a navíc odmění kuchařku svou nádhernou vůní.
První rok je růst rozmarýnu pomalejší. Až teprve ten druhý přidá na síle. Kvete v průběhu jara a léta typickými drobnými kvítky namodralé barvy.

Zazimování rozmarýnu

Když rozmarýn pěstujete, je nutné ho také zazimovat. Při venkovním umístění je nutné ho přikrýt například netkanou textilií, aby byl dostatečně chráněn před mrazem. Máte-li truhlíky s rozmarýnem na balkóně, stačí ho přenést do chladnější místnosti, kde bude stálá teplota, která neklesne pod nulu. U rostlin pěstovaných v domácím prostředí v truhllíku můžete vynechat zálivku. Ale vzhledem k intenzivnějšímu topení je vzduch v místnosti sušší. Pro péči o voňavou bylinku stačí rozprašovač, kterým vlhčíte pouze listy.

Množení rozmarýnu

Co se týče rozmnožování, ideální je řízkování. V jarním období odříznete zhruba 20 centimetrů dlouhé výhony, které zapíchnete do substrátu vylehčeného štěrkem. Do 6 týdnů by měly vyrazit kořínky. Do květináčů ale vysazujete až příští jaro. Květináč s řízky necháte na slunném místě, ale ne na přímém slunci.

Recept na rozmarýnové máslo

Rozmarýn v kuchyni

Voňavé koření je nám při správném zacházení k dispozici po celý rok. Můžemt proto tvářet takové lahůdky, jako například Rozmarýnové máslo.

Budeme potřebovat:
Půlka změklého másla
1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
1 lžíce medu
Sůl na dochucení

Postup:
Půlku másla necháte změknout v misce a utřete do hladka. Přidáte nasekaný čerstvý rozmarýn, med a podle chuti sůl. Opět utřete do hladka. Pokud si s tím chcete vyhrát, vytvarujete z hmoty váleček, zabalíte do potravinové fólie a dáte do lednice ztuhnout. Krájíte na kolečka, která přidáváte k masu, nebo jako předkrm na bílou veku.
Další zajímavé recepty najdete v článku 8 skvělých receptů na využití rozmarýnu.

, ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *