Ačokča neboli mexická okurka

Ačokča neboli mexická okurka

Pojmenování rostliny jako ze slovníku starých Aztéků naznačuje zemi jejího původu. Pochází z oblastní Střední Ameriky a v některých případech bývá označována jako mexická okurka. I přes její poměrně exotickou domovinu se velmi snadno pěstuje i v našich zahrádkách.

Co je to ačokča?

Jedná se o odrůdu středoamerické liány, jejíž plody se podobají paprice a mají jemnou chuť jako okurka. I když pochází z teplých krajin, její pěstování v našich zeměpisných šířkách je více než snadné. Doporučuje se předpěstovat si ačokču například za oknem nebo ve fóliovníku, kam uložíme kelímky s vysetými semeny. Kelímek by měl mít drenážní otvor, aby nedošlo k uhnívání sazenic.

Pěstování ačokčy

ačokča

Co se týče pěstování, můžeme ačokču nechat ve skleníku, nebo fóliovníku. Zkušení zahrádkáři ale tvrdí, že nejlahodnější jsou plody, které rostou venku. Vysazuje se obvykle na jižní stranu pozemku, kde bude mít stálý přísun slunečního svitu. Je nutné dbát na to, aby měla oporu, po které se bude pnout. Rostlinky vytváří úponky, které navedeme na pletivo, kůly nebo sítě. Dovedou se rychle přichytit a není třeba je dále vyvazovat.

Ačokču je třeba hojně zalévat a pokud chceme docílit bohatší úrody, občas do zálivky přidáme hnojivo na zeleninu. Malé drobné květy se objevují začátkem července a koncem července můžeme sklízet plody. Plodná sezóna mexické okurky trvá až do prvních mrazíků koncem října. Lusky se konzumují ve velikosti od 3 do 10 – 12 centimetrů. Můžeme je konzumovat syrové, nebo jako teplý pokrm.

Využití ačokčy

Ačokča disponuje poměrně širokým spektrem vitamínů a jiných zdraví prospěšných látek, které mají povzbuzující vliv na naše zdraví. Obsahuje vitamíny C, B1, B2, hořčiny a betakaroten. Čerstvé plody napomáhají snižování hladiny cholesterolu a krevního cukru. Měli by je konzumovat pacienti trpící diabetem a nemocemi oběhového ústrojí. Čerstvě nakrájené plody ačokči se usuší při teplotě 40 stupňů. Léčivý odvar připravíme z hrsti sušených plodů, které před vařením na půl hodiny namočíme do studené vody. Poté zhruba 15 minut vaříme. Pokud se nám na těle objeví zanícená rána, stačí přiložit list mexické okurky a je po zánětu.

Kromě léčivých účinků disponuje ačokča lahodnou chutí a proto je velmi oblíbená v teplé i studené kuchyni.

Tipy co uvařit z ačokčy

ačokčaNejjednodušším receptem je ačokča naložená v klasickém sladkokyselém nálevu jako kyselé okurky. Kdo miluje pikantnější pochutiny, může do nálevu přidat například feferonku. Pro zavařování jsou vhodnější menší plody – tak kolem 5 centimetrů.

Větší plody je ideální například naplnit mletým masem. Mleté  maso orestujeme na cibulce, osolíme, opepříme a můžeme přidat i mletou papriku. Plody ačokči rozkrojíme a vydlabeme semínka. Ta schováme pro další výsadbu. Lusky naplníme orestovaným mletým masem, naskládáme do pekáčku a dáme do trouby zapéct. Stačí tak půl hodinky při teplotě 170 stupňů. Těsně před dopečením poklademe lusky plátky sýra a necháme zatáhnout. Konzumujeme buď s bramborem, nebo pečivem. Další recepty najdete v článku 7 chutných receptů s ačokčou.

 

 

 

, , ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *