6 báječných receptů na bezinkové limonády a sirup

6 báječných receptů na bezinkové limonády a sirup

Kozičky, smradinky, psí bez nebo kozí mor. To je jen část lidových názvů pro rostlinu vyznačující se nádhernými bílými květy, pronikavou vůní a výraznými léčivými účinky. Jedná se o černý bez (Sambucus nigra). 

Černý bez patří mezi původní rostliny prakticky v celé evropě kromě nejsevernějších oblastí. Je rozšířen také v asii mezi Malou Asií a Kaspickým mořem.
U nás bez najdeme často tam, kde je půda bohatá na dusík. Hlavně v blízkosti lidských obydlí, kolem cest, na rumištích nebo skládkách. Co se týče volné přírody, projděte nejrůznější mýtiny, rokle, meze nebo kamenné stráně. Hledejte keř zhruba 7 metrů vysoký, na kterém v období května a června doslova září květenství v barvě slonové kosti, které vábí nejen svou krásou, ale i pronikavou vůní. Koncem srpna je pak vystřídají malé, černé a kulaté plody.

Jen málo zástupců rostlinné říše obsahuje tolik léčivých látek jako černý bez.

Neexistuje žádná jeho část, která by se nedala použít v medicíně – ať už jako domácí léčivo, tak jako přísada do klasických alopatických léků. Magické účinky oceňovaly v minulosti hlavně nevěsty. Podle tradice měl každý novomanželský pár dostat alespoň jednu rostlinku bezu, aby jim zaručila štěstí a plodnost. Inu – „před heřmánkem smekni, před bezem klekni“.

Květy se vyznačují vysokým obsahem flavonoidů, éterických olejů nebo tříslovin.
Odvar z květů má očistné účinky, rozpouští hleny a podporuje pocení. Snižuje horečku, má močopudné účinky a tiší kašel. Neslazený čaj uleví od zažívacích potíží, nadýmání, špatného trávení nebo problémů se žlučníkem.

Plody obsahují velký podíl vitamínů C a B, karotenu nebo organických kyselin.
Stejně léčivou sílu jako květy, mají i plody. Za syrového stavu mají projímavé účinky, které se při projití varem ztrácí. Šťáva vylisovaná z bobulí černého bezu se používá při léčbě migrény, nervových chorob a bolestí například při zánětu trojklanného nervu

Celá rostlina pak obsahuje fytoncidní látky – látky bojující proti bateriím a spórám mnohých hub.
Kůra černého bezu se používala zevně jako obklad při potížích s revmatismem nebo při výskytu křečí.

Lahodným osvěžením zvláště v horkých dnech pak může být limonáda z bezových květů, bezová šťáva a k večeři lehké občerstvení – smažené bezové květy – KOSMATICE.

 

Vyzkoušejte báječné recepty na bezinkové limonády a sirup:

BEZINKOVÁ LIMONÁDA č.1
5 větších nebo 7 menších větů
100 – 200 g cukru
1 citron
2 lžíce octa
3 l horké vody
Květy naskládáme do sklenice, přidáme na kolečka nakrájený citron. Do horké vody vmícháme cukr a ocet a touto vodou zalijeme květy ve sklenici. Uzavřeme potravinovou fólií a necháme 5 dnů odstát. Pak scedíme přes jemné plátýnko a cedníček.

BEZINKOVÁ LIMONÁDA č.2
5 bezinkových květů
5 l vody
0,5 kg cukru
1 citron
1 lžíce sušeného droždí
Svaříme vodu s cukrem. Květy vložíme spolu s plátky citronu a sušeným droždím do sklenice. Ještě teplou vodu s cukrem nalijeme do sklenice na květy. Necháme odstát 24 hodin při pokojové teplotě. Poté scedíme a dáme chladit.

BEZINKOVÁ LIMONÁDA č.3
35 ks bezových květů
7 l vody
1 kg cukru
Kyselina citrónová
Květy namočíme na 24 hodin do vody. Poté scedíme a přidáme cukr a dle chuti kyselinu citrónovou. Necháme uležet 4 – 5 dnů při pokojové teplotě. Vyzkoušíme chuť. Nápoj by měl nádherně fermentovat. Scedíme, dáme do sklenic a do chladu.

BEZINKOVÁ LIMONÁDA č.4
0,5 g cukru
5 l vody
10 a více květů
1 citrón
Cukr rozpustíme v 5 litrech teplé vody, květy vložíme i s citrónem do sklenice, zalijeme vodou. Po dvou dnech lze pít jako limonádu. Tato limonáda se nazývá šábeso.

 

Sirup z bezových květů

Bezinkový sirup

BEZINKOVÝ SIRUP
25 květů černého bezu
1,5 litru vody
40g kyseliny citronové
1 citrón
1 kg cukru

 

 

 

Opláchnuté a okapané květy přelijeme vodou, přidáme na kolečka nakrájený citrón a krátce povaříme a přidáme kyselinu citronovou. Necháme 24 hodin louhovat. Poté šťávu scedíme, přidáme cukr a pomalu vaříme do zhoustnutí. Plníme do nahřátých skleniček. Uchováváme v tmavé a chladné místnosti.

 

 

, , , ,

5 komentářů

  1. Marcela

    Já dělávám z bezových květů každoročně bezový med.
    Recept na bezový med:
    25 snítek bezovýcj květů v plném květu. Vybírejte čísté bez prachu a broučků, protože nejlepší je používat je nemyté.
    Květy dáme do hrnce, přidáme 2 nakrájené citrony (pokud jsou v bio kvalitě můžou být i s kůrou) a zalejeme to litrem horké vody.
    Zakryjeme pokličkou a necháme 24 hodin vylouhovat.
    Přes plátýnko přecedíme do druhého hrnce, přidáme kilo cukru krystal a začneme vařit. Vařením se pozvolna vypaří voda a až má hmota v hrnci konzistenci medu odstavíme a horké lejeme do skleniček. Zašroubujeme a postavíme víčkem dolů.
    Bezinkový med je dobré spotřebovat hned první zimu, což není problém, protože je opravdu výborný 🙂
    Ať vám churná Marci

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *